Má kvalitný komín vplyv na životnosť stavby?

Má kvalitný komín vplyv na životnosť stavby?

V zimnom období sa väčšinou ukáže dôležitosť správneho výberu komína a dôležitosť zodpovedajúcej starostlivosti o komínové teleso. Výber komína v súčasnosti sa žiaľ obmedzuje na porovnanie finančnej náročnosti  jeho zaobstarania. Cena je pre investora modlou a nezaujímajú ho vlastnosti iných komínov, ktoré sú v ponuke. Pričom tieto vlastnosti sú dôležité nielen pre samotný komín, ale pre užívateľa a bezpečnosť jeho stavby.

Zorientovať sa na trhu komínov je jednoduché. Sú komíny a komíny, ktoré by rady boli komínmi s vlastnosťami ako kvalita, presnosť, tesnosť, odolnosť.
Pri výbere komínového telesa sa sústreďte na vlastnosti, ktoré majú byť zárukou ochrany vášho zdravia, života a majetku. Tvrdenia o zárukách od spoločností, ktoré ponúkajú tzv. zložené komíny – poskladané od rôznych výrobcov jednotlivých komponentov berte s veľkou rezervou. Tieto záruky, často niekoľko desaťročné, od spoločnosti bez vlastného vývoja a s históriou 5 rokov, sú veľmi otázne. Tiež tvrdenia , že predsa vyhovujú európskym normám, majú CE značku a podobne. Vyhovieť európskej norme znamená vyhovieť minimálnym požiadavkám, ktoré sú kladené na výrobok aby bol bezpečný pre užívateľa. Minimálne požiadavky však nemusia postačovať v okrajových podmienkach.

Na komín vplývajú v zásade dva základné, protichodné, vplyvy. Vysoké teploty a vlhkosť.
S vlhkosťou sa stretnete v prípade spotrebičov s nízkymi teplotami spalín. Kondenzát pri ochladení spalín pôsobí agresívne na vnútornú vložku a tiež pokiaľ nie je dostatočne tesná a presná, môže kondenzát preniknúť na stenu komína. Pokiaľ prenikne v exteriéri, tak je to skôr len vizuálny problém. Pokiaľ k prieniku vlhkosti dôjde v interiéri, v spojení so sadzami sa stáva nočnou morou užívateľa. Morou, ktorá páchne, nedá sa zamaľovať, nedá sa skryť.

Vysoké teploty vznikajú v komínoch pri používaní spotrebiča na tuhé palivo. Na Slovensku je to obostavaná krbová vložka, otvorený krb, alebo kachľová pec prípadne sporák. K vzniku vysokých teplôt v komíne môže prísť v zásade nesprávnym používaním spotrebiča – prekurovanie , tzv. kúrenie v komíne alebo pri vyhorení sadzí. Vyhorenie sadzí je proces, ktorý može vzniknúť samovoľne alebo riadeným spôsobom. V obidvoch prípadoch dochádza k vzniku teplôt cez 1000°C. Tento teplotný šok zvláda len kvalitný výrobok.  Naviac táto teplota spôsobí výrazné oteplenie komínového plášťa. Pokiaľ nie je dodržaný bezpečný odstup komína od horľavých častí stavby je požiar len otázkou času.

Podľa platnej legislatívy je potrebné nechať skontrolovať spalinovú cestu pred uvedením spotrebiča do prevádzky. To znamená nechať skontrolovať dymovod – prepojenie spotrebiča a komína a samozrejme tiež samotný komín a jeho odstupy od prvkov stavby. Práve tieto body sú v takýchto zimných obdobiach s nízkymi teplotami „obľúbenými miestami“ vzniku požiarov, ak zakúpite lacný a nekvalitný komín.

Pri jednaní o komíne sa pýtajte sa na:

– pôvod komponentov, je výrobcom alebo len predáva
– ako dlho ponúkajú uvedený komín
– v čom sú lepší ako ostatní
– aké poradenstvo vám vedia poskytnúť, vedia odporučiť priemer na základe výpočtu?
– dodajú komín aj s odbornou montážou alebo len s dovozom na stavbu
– je ich záruka obmedzená cenou?
– má cena vplyv na poskytovanú záruku?
– čím sa plánujú zaoberať o 10 rokov?

Zdrojom požiaru bývajú nesprávne riešenia, lacné komíny, lacné riešenia, skladačky, kde jedinou výhodou je cena a jedinou istotou …

 

Foto: Schiedel Slovensko s.r.o.

The following two tabs change content below.
Maroš Plško
Narodený v Trenčíne. Absolvoval Strednú priemyselnú školu stavebnú v Trenčíne, Stavebná fakulta, odbor TZB, STU v Bratislave. Od roku 1998 pôsobí na pozícii technik v spoločnosti Schiedel Slovensko, s. r. o.
Maroš Plško
Narodený v Trenčíne. Absolvoval Strednú priemyselnú školu stavebnú v Trenčíne, Stavebná fakulta, odbor TZB, STU v Bratislave. Od roku 1998 pôsobí na pozícii technik v spoločnosti Schiedel Slovensko, s. r. o.

0 Komentárov

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*